CAMERE FRIGORIFICE COMERCIALE

Pentru bunul mers al unei afaceri in alimentatia publica, este foarte important modul de pastrare a alimentelor perisabile. Specialistii in industria alimentara recomanda, pentru fiecare tip de aliment, o anumita temperatura, optima. Aceasta este cea mai potrivita pentru pastrarea respectivului aliment un timp cat mai lung, fara a-si pierde calitatile fizico-chimice. De aici si necesitatea achizitionarii si utilizarii camerelor frigorifice de diferite dimensiuni si temperaturi de mentinere, dupa destinatia lor.

Temperaturi de lucru ale camerelor frigorifice

Dupa temperaturile de lucru, exista doua tipuri de camere frigorifice pe care noi le putem executa (confectiona si monta). Astfel, in functie de cerintele clientului si tipul produselor pastrate, producem camere frigorifice de congelare si camere frigorifice de refrigerare.

Camerele frigorifice de congelare sunt dimensionate pentru a asigura temperaturi de pana la -30°C. In ele pot fi pastrate produse alimentare deja congelate sau alte produse necesitand temperaturi foarte scazute.

Camerele frigorifice de refrigerare asigura temperaturi de la -10°C pana la +5 sau 6°C, in functie de nevoi. Se utilizeaza la pastrarea alimentelor sau bauturilor, in magazine sau restaurante sau a medicamentelor, florilor si altor produse.

Destinatii camere frigorifice

La randul lor, camerele frigorifice de congelare, in functie de destinatia lor, se clasifica in:

RAFTURI FRIGORIFICE (VITRINE FRIGORIFICE VERTICALE)

Spre deosebire de camerele frigorifice, rafturile frigorifice servesc si la expunerea produselor alimentare racite, ce trebuie comercializate. Totodata, rafturile frigorifice pot si stoca, la temperaturi adecvate, pentru scurt timp, cantitati nu foarte mari de produse alimentare.

Rafturile frigorifice produse de noi au fetele laterale, spatele si fata superioara din panouri termoizolante, ca si camerele frigorifice. Partea frontala este construita din profil termopan, avand o suprafata vitrata foarte generoasa, usi batante sau glisante. Astfel, se obtine o foarte buna expunere a produselor (iluminate cu benzi LED) si un acces facil la ele.

Materiale folosite la constructia rafturilor frigorifice

Politele pe care se aseaza produsele sunt astfel construite incat sa suporte o greutate mare. Materialul perforat din care sunt facute permite o foarte buna circulatie a aerului, realizandu-se astfel egalizarea temperaturilor pe verticala. Permit, totodata, pozitionarea vizibila a etichetelor de pret pentru produsele expuse pe politele rafturilor frigorifice.

Aceasta metoda de constructie are multiple beneficii: rigiditate, rezistenta sporita si o foarte buna izolare termica. Astfel, rafturile frigorifice au un consum energetic redus (economii de 60 % fata de frigiderele oferite de furnizorii de bauturi). Nu se formeaza picaturi de condens pe peretii lor, iar zgomotul produs este foarte redus, compresorul fiind amplasat la exterior.

Rafturile frigorifice si caldura degajata de acestea

Faptul ca toata caldura data de compresor nu se mai degaja in interiorul magazinului, are mari beneficii vara. In magazin va fi un climat mult mai placut pentru client. Totodata, se pastreaza pe termen mai lung produsele care nu se racesc (fructe, legume, ciocolata, napolitane, etc.). Dispare situatia cand aparatele de aer conditionat, amplasate in magazin, nu pot evacua caldura degajata de frigiderele cu compresorul incorporat.

De remarcat si avantajul acestor rafturi frigorifice, respectiv o capacitate generoasa de depozitare si expunere a alimentelor. Aceasta, in conditiile utilizarii unui spatiu relativ redus din magazin. Concret, un raft frigorific avand lungimea de 1m, inaltimea de 2,2m si adancimea de 0,63m, gazduieste 800l de bauturi racoritoare.

Se folosesc mult în magazinele cu autoservire, dar pot fi folosite cu succes si in alte situatii. Exemple: restaurante, baruri, pub-uri, magazine cu servire la tejghea, pentru expunerea si stocarea bauturilor pastrate la rece, in spatele vanzatorului.